wyrób wędlin 

hantai

Temat: Rozmowy poWOŚPowe na tematy różne
A ja tak z "innej beczki". Otóż: idziemy do sklepu i kupujemy szynkę, różnice w cenie ok. 2-10 zł, nazwy podobne. A czy wy wiecie, że to nie jest szynka, tylko jedno wielkie oszustwo? Tak się składa, że mój dziadek był masażem i wiem jak powinien wyglądać proces wyrobu wędlin i wiem jak wygląda obecnie. Wiem dlaczego i jak teraz z jednego kilograma świńskiego zadu otrzymuje się 1,5 kg szynki. Podobnie jest ze zwolennikami UE, 1% procent to ci co chcą się obłowić, a reszta to jelenie, którzy jedzą ochłapy...
Źródło: 17-ka.org.pl/forum/viewtopic.php?t=1184



Temat: Jak delikatna powinna być szynka?
Po raz trzeci już porwałem się na wyrób wędlin. Mimo braku doświadczenia z pewnością sa po prostu rewelacyjne w porównaniu z tymi kupowanymi w sklepach. Mam jednak pewną wątpliwość. Szynka wydaje się być dosyć twardawa. I tu pytanie. Jaka miękka powinna być szynka. Czy ta, którą zrobiłem jest OK czy też popełniam jakieś błędy, o których nie wiem. Peklowanie 10 dni, ociekanie, obsuszanie i wędzenie (jakieś 4 godziny temp 30 - 40 C) i parzenie - 15 minut wrzątek, 35...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4313


Temat: Ostatnie wedzenie u Szamota
...jak diabeł i brudzi. Zdarza się to bardzo rzadko. Czasem na początku podłączam do wylotu swojego Bradleya rurę z wentylatorem to jest większy przewiew i ładnie dosusza i wyciąga wilgoć. Wędzę ząbkami, które moczę. Może dla tego nie ma dużej wilgoci i efektu czarnych wędzonek. A czarne nie jest złe dla wszystkich. Są tacy, którzy jak nie pobrudzą rąk wędzonką to twierdzą że źle uwędzona, albo sklepowa. Znam mały zakład wyrobu wędlin, który celowo niektóre wędzonki kopci, bo tak chcą klienci.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3753


Temat: silnik S-51 stukanie na biegu jałowym
Witam nazywam się Paweł , zakupiłem simson S -51 1984 W kupionym Simku po odpaleniu słychac takie metaliczne stukanie ale tylko na luzie , jeżeli włącze bieg silnik od razu pracuje cichutko ?? Co i jak ? Pozdrawiam Paweł ( pomogę uprawa winorośli , wyrób win i alkoholi oraz domowy wyrób wędlin , pisać na priv)
Źródło: simsonrulez.fora.pl/a/a,25185.html


Temat: Wcześniejsze zmielenie mięska na kiełbasę.
lukasF Są dwie szkoły wyrobu wędlin: domowa i wg. procedur. Przed tym jak zacząłem korzystać z procedur kiełbasy robiłem zawsze w takiej kolejności, że jednego dnia mieliłem mięso, dodawałem peklosól i przyprawy, mieszałem i wstawiałem do lodówki. Następnego dnia mieszałem i nadziewałem w jelita, a potem wędziłem. Wg. procedur mięsko się najpierw pekluje przez odpowiednią ilość dni potem mieli, doprawia i od razu nadziewa jelita i wędzi....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4661


Temat: Ile jest soli w soli
będę robił wyroby ( za parę tygodni - mój debiut) Pytasz o samą sól czyli albo zrezygnujesz z różowo-czerwonego koloru swoich wyrobów, albo będziesz mieszał sól z nitrytem lub saletrą Do wyrobu wędlin i kiełbas stosuje się peklosól i chyba nie ma różnych jej rodzajów.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4523


Temat: uwagi krytyczne ((
...pomoc, nie zakłócanie porządku, umiar w piciu alkoholu,). Skończy się na tym, że zloty będą organizowane jako typowo zamknięte na zaproszenia i to organizator będzie decydował kogo zaprosić na zlot. Niech to będzie 50 do 100 uczestników gdzie przerobimy dwie półtusze, zjemy je ze smakiem i pobawimy się przy muzyczce i kwita. Czy zależy nam aby na zlocie było 500 osób ? kto to ogarnie i dopilnuje, potrzebujemy ludzi i to bardzo, niech domowy wyrób wędlin kwitnie i rozwija się jak Polska długa i szeroka ale zlot to święto dla nas i niech takim świętem będzie w każdym momencie naszego pobytu. Tak to już jest, że wymagalibyśmy od kogoś bardzo wiele i wytykali błędy ale pokażcie na co Was stać. Zapłata za zlot to jest tylko pieniądz na produkty, materiały, opłaty za atrakcje, wynajem zagrody, obsługa, ale wszystko to musimy posklejać do kupy razem z Wami. Sami widzieliście...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3901


Temat: Tutaj możesz pochwalić się wynikami nabytych umiejętności
Ja na stronie szukam opisów wad i popełnionych błędów w czasie wyrobu wędlin, które czasem popełniam z pośpiechu, zapomnienia lub innych przyczyn. Przepisy mam swoje i ciągle coś kombinuję czytując oczywiście wcześniej co i jak robią inni użytkownicy, co często daje mi świadomość co można spaprać w toku wytwarzania lub co można zmienić na lepsze.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3163


Temat: Ozór wołowy
...na 750 posta, którym jest obecny, podaję swój przepis na galantynę. Przez ten rok z Wami bywało różnie, byłem IV na zlocie, na zlocie w Pajtunach, niekiedy drażniłem zielonych i nie tylko, nie bez powodu chyba więcej niż pół roku przesiedziałem na ławce kar, co nie przeszkadzało mi w grze - tworzeniu własnych przepisów i wykonywaniu własnych wyrobów. Najważniejsze jednak jest, że poznałem osobiście i nie tylko Wielu Spoko Fanów Domowego Wyrobu Wędlin i nie tylko. Galantyna z ozorów wołowych Składniki -ozór wołowy - 2 szt(waga 1,17+1,3kg) zapeklowane w solance 5l wody + 0,5 kg peklosól przez 7 dni -pieczarki marynowane - 1 słoik -mini korby kukurydzy - 1 słoik -mini ogórki konserwowe 1 słoik -pieprz mielony - 6 gram -kminek cały - 6 gram -czosnek (2 ząbki) - 3 gramy -ocet spirytusowy 10% - 20 ml -żelatyna spożywcza - 80 gram -bulion wołowy lub...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4999


Temat: Kiełbasa PIERWSZA w życiu :)
A ile czasu mieszałeś - masa była kleista? --------------------------------------- Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp. http://www.zdrowodomowo.pl/
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4627


Temat: Co gdzie kupić??
To i ja sie podlacze GDYNIA Sol peklujaca w kauflandzie (zona kupila - nie wiem za ile) 50g Mam maszynke rozmiar 8 i jade dzis na rynek do Chyloni szukac sitek i nozy, przy okazji popytam o jelita. Moze ktos wie gdzie w Gdyni, lub okolicach, mozna zakupic akcesoria do wyrobu wedlin? Jak cos namierze to dam znac. Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=848


Temat: AKTUALNOŚCI
...Sp.j. - Ryszard i Henryk Malec, „Stolmako” – Andrzej Makolągwa, „Metalton” Sp.j., Hurtownia materiałów budowlanych - Mirosława i Adam Mróz, Restauracja „Pod Kogutem” Jerzy Nieradka, Sklep z AGD i sprzętem RTV - Grzegorz Wosik, „Aldik” - Sp. z o.o. Jadwiga Radzikowska, Dom Weselny "Pod Jarzębinami" - Janina Wojcik, Bank PEKAO S.A., Wyrób Wędlin. Masarnia z Ubojnią – Zdzisław Gułowski, Piekarnia „Szlachetka” - Jacek Szlachetka, Żubr Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo Dziękujemy wszystkim mieszkańcom Poniatowej oraz gościom z poza naszego miasta, którzy mimo deszczowej pogody przybyli na „Poniato-wianki 2008” poniatowa.pl
Źródło: forum.stalowcy.com/viewtopic.php?t=98


Temat: Miłośnicy zadymiania
Widząc, że ta część forum umiera w bólach chciałbym ją troszkę rozruszać. Na początek chciałbym zapytać czy są tu miłośnicy domowego wyrobu wędlin? Jestem już po 4 czy 5 podejściach i jestem bardzo rozsmakowany w swoich "dziełach". Równać się z takimi wyrobami nie mogą nawet najlesze wędliny ze sklepów. Ja z racji tego, że dopiero od niedawna, bo od roku mam ogródek i warunki do tego, wcześniej nigdy tego nie robiłem. W chwili obecnej moja wędzarnia jest w 100% prowizoryczna, wykonana ze starej beczki, cegieł i paru innych śmieci. W planie jest wykonanie...
Źródło: e-kwidzyn.pl/forum/viewtopic.php?t=3149


Temat: Prace technologiczne w czasie IV zlotu
W naszym zawodzie trzeba umieć wszystko. Wyrób wędlin z zakupionych gotowych mięs to tylko namiastka tego zawodu . Trzeba pokazać wszystkim jakie prace trzeba wykonać by uzyskać mięso, bo nie długo nasze dzieci powiedzą że mięso rośnie w sklepach . Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2568


Temat: Stary kredens z nalewkami
Forum się rozwija Może by zmienić nazwę z Wyrób wędlin sposobem domowym na Wyrób wyrobów domowych sposobem domowym?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2526


Temat: Zlot 2007 - Informacje
...gospodarki mięsnej i chłodniczej, osoby związane z branżą, indywidualni rzemieślnicy i ich potomkowie, uczelnie, szkoły, organizacje rzeźnicko-wędliniarskie. Wśród eksponatów są depozyty czterech muzeów oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ekspozycja ukazuje historię rzemiosła rzeźnickiego i przemysłu mięsnego od połowy XVII wieku do lat 60. XX w. Zebrane muzealia dokumentują przetwórstwo mięsa od chwili uboju po wyrób wędlin i sprzedaż.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=956


Temat: Wieprzowina z Coca-Colą = Biała Glizda
...co nie nadaje się na lepszej jakości przetwory. Później to już chyba tylko parówki są. Jak wysyłali mnie po "przyprawy" do parówek. Z listą długą jak porządne CV szedłem z wózkiem do magazynu. tam dostawałem kilka/naście worków "czegoś-tam"/na pewno to przyprawy nie były. wracałem z tym do maszyny, która ...beeeee to trzeba zobaczyć i posłuchać, jak z rury wylatuje COŚ do folii :E nie pamiętam jakie są PN odnośnie wyrobu wędlin, ale jeśli się nie mylę w 1kg przetworu może być do 30 dkg wody. Wyobraźcie sobie ile chemii jest w KAŻDYM praktycznie wyrobie wędliniarskim sprzedawanym masowo. Kolejna sprawa w procesie technologicznym wyrobów to co zostaje z krówki/świnki która przekracza bramy zakładu. praktycznie nic. wszystko jest wykorzystywane do produktów przeznaczonych do sprzedaży. wszystko :) jak pracowałem to były już elektryczne pały...
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=513506


Temat: BADANIA
...często natrafiam na posiłek, więc widzę co jest serwowane. Poza tym zaznacza się w karcie to, co dziecku wolno, a czego nie należy podawać. Wiem, że jest to przestrzegane. [quote=kwiatek]dlaczego "naturalność" jest ważna? [/quote] To pytanie jest dla mnie niemal oczywiste. Dlatego, że przetworzona żywność zawiera mnóstwo dodatków chemicznych, konserwantów itd., które nie są obojętne dla organizmu. Przykładem jest choćby wyrób wędlin z mięs wysokowydajnych. [quote=kwiatek]I jeszcze jeśli pozwolicie, to pomęczę Was pytaniami z innej beczki: jak się czujecie jako MAMY?[/quote] Cudownie [quote=kwiatek] jakie uczucia względem dziecka w Was przeważają? [/quote] Miłość zdecydowanie. [quote=kwiatek]jakie macie główne obawy?[/quote] Oczywiście, troska o to, czy maluch jest/będzie zdrowy. Czy nie zanieddbam czegoś, co na to zdrowie ma...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=41250


Temat: szynkowarki na allegro
...warsztat, rzemieślnik czy inny zakład chętnie przyjmie zamówienie od podmiotu, jakim jest osoba prawna zamówienie na wykonanie 100 czy 200 szt. czegoś tam Stowarzyszenie może to na spoko sprzedać np.: Koszt zakupu - 20 PLN Cena dla członka 20 + 5PLN Cena dla niezrzeszonego klienta 20 + 10 PLN Wypracowany zysk przeznacza się na działalność statutową. Np. organizacja w grupach 10-20 osób pokazu rozbioru półtuszy, dobór mięsa i wyrób wędlin, wędzenie Itp. Itd. Z ukłonami Jondek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=871


Temat: Kalendarz Wędzarniczej Braci 2009
...tytułowa. Zdjęcia do niego wyłonimy w konkursie o którym pisałem w początkowych postach. Tymczasem, aby utrzymać stosunkowo niską cenę za kalendarz (5 zł) musimy zamówić min. 500 szt. Do tej pory chęć nabycia zgłosiło tylko 55 forumowiczów na 381 sztuk. Czas goni i trzeba jeszcze te 119 sztuk rozprowadzić. Zauważyłem, że spora cząść forumowiczów nie czyta wszystkich tematów ograniczając się do czytania tych z działu "Domowy wyrób wędlin". Tym sposobem nie wiedzą co tracą nie czytając tematu o naszym kalendarzu. W związku z tym pytanie do admina. Czy można na jakiś czas w miejsce pogotowia zadymiarskiego wrzucić baner dot. naszego kalendarza. Na pewno pomogłoby to w jego szybkiej dystrubucji, a czasu zostało niewiele.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2642


Temat: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego tekstu
...* oraz inne dodatki smakowe lub jakies saletry...bardzo zdrowo mniam, mniam Ilość soli to kwestia smaku, a o smakach się nie dyskutuje. Nikt nikogo nie zmusza żeby to była peklosól (sól z dodatkiem nitrytu). Spokojnie można robić na zwykłej soli niejodowanej (wypróbowane). Nie wiem skąd wziąłeś skład tej solanki. Chyba z norm zakładowych Auchan lub innego Tesco. Jak sama nazwa wskazuje podana przeze mnie strona propaguje wyrób wędlin domowych, a nie produktów wędlinopodobnych rodem z wymienionych wyżej i im podobnych sieci handlowych. W moim poprzednim poscie chciałem odnieść się tylko do temperatur przetwarzania mięsa, które nie osiągają 100 st. C jak niektórzy sądzą. Ponadto nie wszyscy z tego forum stosują dietę określaną tu jako "surowiznę".
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15735


Temat: Gdzie kupujecie mięso?
TheArt: 1. Juz jakis czas temu, na forum, załozyłem temat http://www.wedlinydomowe....topic.php?t=638 w którym sa zbierane wszystkie życzenia i uwagi co do zmain na stronce przy jej modernizacji. Jest także ankieta. Prosze tam wpisywać swe uwagi, życzenia i spostrzeżenia. 2. Decydując się na wyrób wedlin domowych, musisz z góry wiedzieć, iz cena ich produkcji będzie wyższa od ceny produktów dostepnych w handlu. Składa się na to: - jakośc mięsa, - brak uszlachetaniaczy, - minimalna ilośc wody i tłuszczu, - duże ubytki podczas wędzenia (dot. szczególnie wyrobów peczonych, trwałych i wędzonych, i jeszcze kilka. Robiąc je zastanawiamy się co zyskujemy? I własnie o to chodzi. Punkty, które wymieniłam sa...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=686


Temat: Kiełbasa wieprzowa biała*
Przepraszam to jest główna strona http://www.wyroby-domowe.pl/index.php Tu są rzeczy do wyrobu wędlin.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=3163


Temat: Przyprawy i ziola A-Z
...Kłącza imbiru lekarskiego pochodzą z Indii i malezji, uprawiany tam był już 3 tyś. lat temu. Jest jedną z najstarszych przypraw tropikalnych. Znany był już w starożytnym Egipcie, w Europie zaczął być używany w średniowieczu. Kłącza są aromatyczne, pikantne, używane pod różnymi postaciami: surowe, suszone, starte, smażone w cukrze lub marynowane. Świeży aromatyzuje dania kuchni tropikalnej, a starty, suszony używany jest do wyrobu wędlin, apsztetów, sałatek oraz napoi (piwo, wino, herbata), cukierków, komfitur, ciast (pierników). Imbir jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m. in. curry. JAŁOWIEC Dawniej stosowano go jako uniwersalny środek terapeutyczny tj. moczopędny, napotny. Dziś często stosowany jako przyprawa. Surowiec zawiera m. in. cukry, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i kwasy organiczne. Działa silnie moczopędnie,...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=22


Temat: Wędlinki ;)
No niestety tak to wygląda. Same przecież wiecie - baleron za 15 zł smakuje jak trawa. Ja się nie dziwię, że ten gość bankrutuje. Jemu sie wydaje, że to przez bezrobocie, a tak naprawdę to chodzi tylko o smak. (W moim mieście, mimo bezrobocia, najbardziej obleganym sklepem w okolicy jest sklep oferujący dobre, ale zarąbiście drogie wędliny). Ja sama, znając pobieżnie technologię wyrobu wędlin, zrezygnowałam z ich kupna. Wszystkie smakują po prostu strasznie. Coś jednak trzeba jeść, więc kupuję raz na tydzień zarąbistą szynkę za 30 zł... (30 deka). Pewnie więc takie firmy jak ta tego pana prędzej czy później splajtują. Oby wyszło nam to na zdrowie
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=11203


Temat: STÓŁ WIEJSKI, OFERTA
...na nim pochodzą tylko i wyłącznie z naszej własnej produkcji. Wszystkie wyroby to połączenie natury i ręki profesjonalisty, czego możemy być strażnikiem i gwarantem, w 100-u % ekologiczne, bez konserwantów oraz pozbawione jakiejkolwiek chemii. Przygotowywane według starych receptur i przepisów, a wędzona na wiekowym szlachetnym drewnie… Jesteśmy firma rodzinną, której korzenie sięgają lat 80-tych. Na początku był to własny wyrób wędlin, przez lata poznanie rynku pozwoliło na przystosowanie się do niego i nieustanne poszerzanie naszej oferty. Do każdego zlecenia podchodzimy indywidualnie i z wielka starannością „dopinając je na ostatni guzik”, co sprawia, że oferowane przez nas zarówno usługi jak i towary są zawsze na wysokim poziomie i zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane gusta i podniebienia. Dowóz naszego stołu jak i naszych wyrobów...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4259


Temat: WAŻNE!!! Baza sklepów i bazarów z art. masarskimi w Polsce
3. Szczecin 4. ul. Pomorska 61-65 ( Dąbie) 5. tel.kom. 693 945 700 Elżbieta Milanowska 6. do 16.00 7. sklep nazywa się Magia Przypraw, ale mają mnóstwo rzeczy do wyrobu wędlin
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=868


Temat: Domowe wędliny a prawo?
...smak prawdziwych wyrobów, pomyślałem: dlaczego by samemu nie spróbować Problem jest następujący: Co polskie prawo na to? Na pewno są jakieś uregulowania w kwestii BHP. Wiem, że pewnie możnaby nie zwazac na przepisy bo i tak na 99% nikt sie nie zainteresuje, co robie na swoim podworku, czy w domu, ale ja chcialbym byc w porzadku wobec naszego fantastycznego panstwa. Czy moze mnie ktos nakierowac, gdzie mozna poszukac jakiegos ustawodastwa normujacego wyrob wedlin domowym sposobem. Czy trzeba miec jakies pozwolenia? kontrole BHP? Zrobic sobie jakies szkolenia? Jakies uprawnienia? Co wtedy, jesli bym poczestowal sasiadow swoimi wyrobami? Czy sa jakies ograniczenia w ilosci produkowanych wyrobow? Co, jesli chodzi o pochodzenie miesa? Czy musze je udokumentowac? (mam pewne, zdrowe zrodlo) Czy musze zglaszac w jakims urzedzie chec rozpoczecia domowej "produkcji"?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=844


Temat: Sprzedaż swojskich wędlin.
Witam ! nie chciałabym być źle zrozumiana ale ... zauważyłam, że nowe osoby na forum od razu chcą sprzedawać lub otwierać masarnie przydomowe w celach zarobkowych. a może by tak na początek napisać o swoich próbach wyrobu wędlin, wędzonek, konserw itp. a dopiero potem myśleć jak na tym zrobić biznes!
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5099


Temat: Wedliny na Filipinach
Uzylem wszechmocnego Googla - oto jak sie tu znalazlem Wyrob wedlin wydal mi sie interesujacym zajeciem w tutejszych warunkach. Zaczalem tez piec chleb - zainwestowalem w malenka piekarnie i, jak na razie, wydaje sie funkcjonowac. Chodzilo mi przede wszystkim o zmiane stylu zycia - z zawodu jestem inzynierem mechanikiem i informatykiem ale postanowilem zrobic cos innego. Traktuje to troche jako zabawe a troche jako zrodlo dochodu (nie, nie planuje zrobic na tym milionow - no chyba ze Filipinskich Pesos)....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5811


Temat: Uwaga wirusy!
Uwaga wirusy! Chciałbym ostrzec wszystkich odwiedzjących tę stronke przed wirusami. Można się nieźle zainfekować. Moje osiągnięcia w dziedzinie " wyrób wędlin domowym sposobem " określiłbym jako mizerne. Produkowałem wędzonki sporadycznie, okazjonalnie, a efekt moich poczynań był różny, wynikał raczej z przypadku, niż z przemyślanych działań. Pierwszy wirus dopadł mnie gdy trafiłem na forum Czarnej Oliwki .Codzienne czytanie postów, notowanie receptur, zdobywanie nowych wiadomości. To samo później, już na stronce Maxella. Wirus zainfekował mnie do tego...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=629


Temat: AKTUALNOŚCI
...Sp. z o.o., Hotel „Słowik”, STOLMAKO – Andrzej Makolągwa, „Metalton” Sp.j., Hurtownia materiałów budowlanych - Mirosława i Adam Mróz, Restauracja „POD KOGUTEM” Jerzy Nieradka, „Malec” Sp.j. - Ryszard i Henryk Malec, Sklep z AGD i sprzętem RTV - Grzegorz Wosik, „Aldik” - Sp. z o.o. Jadwiga Radzikowska, Dom Weselny "Pod Jarzębinami" - Janina Wojcik, Bank PEKAO S.A., Wyrób Wędlin. Masarnia z Ubojnią – Zdzisław Gułowski, Piekarnia „Szlachetka” - Jacek Szlachetka. WYNIKI II Turnieju Miast i Gmin Krainy Lessowych Wąwozów Poniatowa 3-4 maja 2008 r. poniatowa.pl
Źródło: forum.stalowcy.com/viewtopic.php?t=98


Temat: Wpływ DO na kataraktę
...I jeszcze jedno: czy to się nie kłóci z Batesem? Czy można stosować w tym samym (no, prawie) czasie obie metody? Wielkie dzięki, pozdrawiam bardzo serdecznie. Ewa Ewo, oczywiscie, ze mozna. razem. Czytanie w tych okularach dziala jak najlepsze cwiczenie widzenia centralnego. Pytalam sie dr Litwinowa na szkoleniu o sens uzywania tych okularow - i mial o nich dobra opinie. Tyle na razie-z braku czasu, bo zaczelam " akcje domowego wyrobu wedlin" na Swieta. Na razie zrobilam kaszanke[ pycha, dawno takiej nie jadlam] i pasztetowke- [ palce lizac, czysta DO- nawet skladniki super: na 1 kg watroby wieprzowej 1, 2kg tlustego podgardla , jajko , przyprawy , 2 cebule i tylko 15 dkg bulki. ] Jeszcze tylko uwedzic kielbase i potem szynki i boczki, na razie zatopione w zalewie. A wszystkie przepisy wzielam ze starej ksiazki z lat 50tych-" Domowy
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=10238


Temat: PIKNIK BIEGOWY & TEST COOPERA 26.06.2010
W tenczynku jest prywatny wyrób wędlin. Dwa lata temu na półmaratonie Jurajskim były od nich kiełbaski. Bardzo dobre. Rozeszły się bardzo szybko, potem już tylko został marketowy syf. Rewelacyjna jest od nich kaszanka owinięta w folii alu z cebulką i kilkoma tajnymi przyprawami zrobiona na grilu palce lizać. Tak w sumie proponuje zrobić burzę mózgów we wtorek po treningu. Siądziemy pod jabłonkami rozjaśnimy umysł z lekka, po co czekać na milę piwną i...
Źródło: masters.krakow.pl/viewtopic.php?t=449


Temat: Wydzielony temat o wydajności
...która wydajności miała 210%. Zemat ja pamiętam czasy gdy w jednym zakładzie mięsnym na południu Polski przerabiano kilka wagonów dziennie papieru toaletowego jako wsadu głównego do "wysokowydajnych", a że przez wysokowydajność, obecnie dzięki chemii, straciliśmy rynki zbytu np. w Rosji i popsuliśmy nasze wyroby w sklepach, dlatego żeby powrócić do normalnych metod wyrabiania wędlin i cieszę sie że istnieje - " Wyrób wędlin sposobem domowym". Pozdrawiam mało-wydajnych.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1155


Temat: Jaki szynkowar polecacie?
Masz do wyboru albo to co podał już Papla sklep od Mira gdzie można ponegocjować cenę jako użytkownik tego forum albo ja jeszcze znalazłem coś takiego. Pozdrawiam P.S. A co do miejsca na Twój przepis to można też w " Wyrób wędlin sposobem domowym - Forum » O wszystkim » Kluby i Grupy Dyskusyjne » Kącik piekarniczo-cukierniczy"
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5596


Temat: Kaliber osłonek białkowych
Do kol. Eli Osobiście nie znam Pana Tomka Fecko ale kupując u niego sprzęt / mieszarkę na 9 kg i nadziewarkę 2,5 l do wyrobu wędlin sposobem domowym/ przekonałem się że Tomek Fecko jest bardzo pozytywnie nastawiony do zarejestrowanych użytkowników naszej strony. Nie sprzedał mi tandety - sprzęt rewelacja. Wiem że z tego sprzętu będę korzystał / jak zdrowie dopisze / przez wiele lat. Spróbuj z Tomkiem Fecko porozmawiać telefonicznie o ewentualnym kupnie interesującej Cię nadziewarki w ratach. Jak Ci naprawdę zależy mieć dobry sprzęt to zadzwoń...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2153


Temat: Ile jest soli w soli
Jaką sól kupić w sklepie, aby była najlepsza do wyrobu wędlin? To pytanie jest już dla mnie nieaktualne! Dostałem na pw info, że sól zamiast w sklepach detalicznych lepiej kupować w sklepach z zaopatrzeniem masarni i gastronomi. Polecana to sól warzona np. z zakładów Ciech. Ze strony producenta wybrałem sól warzoną suchą przemysłową. Ma ona o ponad 3 razy mniej antyzbrylacza E536 od soli warzonej suchej spożywczej! Czyli mniej dodanej chemi. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4523


Temat: Przechowywanie szynek
Witam piszę na tym forum pierwszy raz, dopiero zaczynam zgłębianie wiedzy na temat wyrobu wędlin. Obecnie mam w zalewie cztery szynki po ok. 1,5 kg, nadchodzi czas wędzenia i tu się zaczynam zastanawiać co dalej? W Jaki sposób przechowywać te szyneczki? Czy wędzić wszystkie cztery czy np. dwie, a dwie zamrozić i uwędzić później? Dziękuję za wszelkie komentarze i wasze opinie na ten temat.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4743


Temat: A może wędzone wedliny robione w domu
Moze kogos zainteresuje własny wyrób wędlin Przedstawiam parę fotek na zachętę: Mieso po peklowaniu: [attachment=4367:wędzonki...klowaniu.JPG] Przygotowane wędzonki suszone przed wędzeniem [attachment=4368:wędzonki...ędzeniem.JPG] I tu problem, padły mi baterie w trakcie wędzenia ( tych zdjęć nie udało mi sie zrobić ) Wędzonki po wędzeniu [attachment=4369:wędzonki...wędzeniu.JPG] Wędzonki po parzeniu...
Źródło: videoaudio.pl/forum/index.php?showtopic=6416


Temat: Sponsorzy Lecha
...Latem 2004 r. szansą dla Lecha miał być mariaż z Dariuszem Wechtą, biznesmenem liczącym się na poznańskim rynku nieruchomości. Wechta wspierał Lecha, ale być jego właścicielem nie chciał. Latem tego roku wreszcie pojawiła się możliwość zainwestowania w martwą na razie spółkę Lech Poznań SSA (w pierwszej lidze startuje Lech, ale jako stowarzyszenie) przez kilka firm: m.in. Remes Bartosza Remplewicza (produkującą kołdry), znaną z wyrobu wędlin i przetworów mięsnych firmę Mróz (Wojciech Mróz to jeden z najbogatszych Polaków), sieć marketów Panorama Wiesława Prusieckiego oraz brytyjską firmę Stewart International Marketing, która zajmuje się dokapitalizowywaniem przedsiębiorstw sportowych. Na razie zostali oni sponsorami i do przejęcia przez nich Lecha nie doszło. - Wciąż możliwe jest to, że te firmy przejmą Lecha na własność - mówi Michał...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=1151


Temat: Gniezno -------- sklep
Uprzejmie donosze ze na ul . Wawrzyńca jest sklep z wszyskim co potrzebne do domowego ( nietylko) wyrobu wędlin. Ja Wam to mówie!! Krzysztof,Darz dym:)
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=44


Temat: Nadziewarka jaką chciałbyś mieć.
Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ja by powiedział że chce mieć nadziewarkę która zawsze będzie odpowiednia do różnych produkcji. Oczywiście takiej nadziewarki nie ma. Jeżeli ktoś, już się zaraził tą „chorobą” (własny wyrób wędlin) i wie że będzie to robił i ma miejsce na większą nadziewarkę a jeżeli obecna jego produkcja i ma ją gdzie przechowywać to powinien kupić większą „o jeden rozmiar”. Dodatkowo uważam że nadziewarka 5 kg to niezbyt dobre rozwiązanie, chyba że te 5 kg to objętość użytkowa a nie ogólna. Jak się robi dokładnie 5 kiełbasy to nadziewarka powinna mieć 6 kg pojemności ogólnej i podobnie przy 10 kg powinna być...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4041